Obavijest br. 47 za Zadarsku županiju

Berba maslina je u tijeku, dok su vinogradi već pobrani. Promjena boje lista kod listopadnih voćaka još nije nastupila. Potrebno je planirati zaštitu sredstvima na bazi bakra kako bi se što više smanjio infektivni i prezimljujući potencijal bolesti te ujedno i dezinficirale i zaštitile rane na stablima prouzrokovane berbom, opadanjem lista i sl. Vinograde se može prskati i zaštititI odmah, u maslinicima će se isto obaviti nakon završene berbe, dok u voćnjacima treba pričekati promjenu boje lista na cca 50 %. U ovoj fazi možemo koristiti ispod navedena sredstva i za vinograde, voćnjake i maslinike:

  • Nordox 75 WG, 0,1 – 0,15%,
  • Kupropin WP, 0,3 – 0,75%
  • Rame Caffaro WP, 0,4 – 0,8%,
  • Neoram WG, 0,2 – 0,3%
  • Champion 50 WG, 0,2 – 0,25%
  • Bordoška juha Caffaro 20 WP ili 20 WP Manica, 0,75 – 1,5%
  • Cuprablau Z, 0,3%

Sva navedena sredstva dozvoljena su i u ekološkoj proizvodnji.

U vinogradima, osobito onima kod kojih je bilo problema sa pepelnicom, potrebno je uz bakreno sredstvo iz istog razloga dodati i sredstvo na bazi sumpora u količini cca 3 – 4 kg/ha. Na raspolaganju su sredstva COSAVET DF, CHROMOSUL 80, THIOVIT JET, KALINOSUL 80 WG, KOSSAN WG, KUMULUS DF, SULGRAN, SULFOLAC 80 WG, SUMPOR SC-80, BRIMFLO SC, SUMPOR WG-80, MICROTHIOL SPECIAL DISPERS.

Navedene koncentracije odnose se na teoretsku potrošnju vode 1000 l/ha. U slučaju rada modernim atomizerima, te ovisno o volumenu krošnji, potrošnju vode moguće je smanjiti na 400 – 600 l/ha, ali tada je potrebno povećati koncentraciju za onoliko za koliko se smanjila količina vode. Npr. Ako pri prskanju sa 1000 l vode/ha koristimo koncentraciju Nordox 0,15 % ili 1,5 kg/ha, tada ćemo pri uporabi 500 l vode/ha (dva puta manje) povećati koncentraciju za dva puta, te koristiti 0,3 % ili opet 1,5 kg/ha sredstva. Ukoliko se ne pridržavamo navedenoga, može doći do značajne poddozacije sredstva!

Upućujemo i na pregled i konzervaciju atomizera nakon prskanja kako zimi ne bi došlo do smrzavanja i oštećenja.