Obavijest br. 41/2022

Berba maslina je još u tijeku, iako se kroz 10 -15 dana uglavnom očekuje i kraj berbe. Vinogradi već i ulaze u fazu mirovanja. Promjena boje lista kod listopadnih voćaka još nije nastupila ponajprije zbog dugotrajnog toplog vremena iako je posljednjih dana zahladilo. Potrebno je planirati zaštitu sredstvima na bazi bakra kako bi se što više smanjio infektivni i prezimljujući potencijal bolesti te ujedno i dezinficirale i zaštitile rane na stablima prouzrokovane berbom, opadanjem lista i sl.  Ovim tretmanom suzbijamo gljivične ali i bakterijske bolesti, posebno rak masline (Pseudomonas savastanoi) koja posljednjih godina postaje sve veći problem. Vinograde se može prskati i zaštititi odmah, u maslinicima će se isto obaviti nakon završene berbe, dok u voćnjacima treba pričekati promjenu boje lista na cca 50 %. U ovoj fazi možemo koristiti ispod navedena sredstva i za vinograde, voćnjake i maslinike:

  • Nordox 75 WG, 0,1 – 0,15%,
  • Kupropin WP, 0,3 – 0,75%
  • Rame Caffaro WP, 0,4 – 0,8%,
  • Neoram WG, 0,2 – 0,3%
  • Champion 50 WG, 0,2 – 0,25% 
  • Bordoška juha Caffaro 20 WP ili 20 WP Manica, 0,75 – 1,5%
  • Cuprablau Z, 0,3%

Sva navedena sredstva dozvoljena su i u ekološkoj proizvodnji.

U vinogradima, osobito onima kod kojih je bilo problema sa pepelnicom, potrebno je uz bakreno sredstvo iz istog razloga dodati i sredstvo na bazi sumpora u količini cca 3 – 4 kg/ha. Na raspolaganju su sredstva COSAVET DF, CHROMOSUL 80, THIOVIT JET, KALINOSUL 80 WG, KOSSAN WG, KUMULUS DF, SULGRAN, SULFOLAC 80 WG, SUMPOR SC-80, BRIMFLO SC, SUMPOR WG-80, MICROTHIOL SPECIAL DISPERS.

Navedene koncentracije odnose se na teoretsku potrošnju vode 1000 l/ha. U slučaju rada modernim atomizerima, te ovisno o volumenu krošnji, potrošnju vode moguće je smanjiti na 400 – 600 l/ha, ali tada je potrebno povećati koncentraciju za onoliko za koliko se smanjila količina vode. Npr. Ako pri prskanju sa 1000 l vode/ha koristimo koncentraciju Nordox 0,15 % ili 1,5 kg/ha, tada ćemo pri uporabi 500 l vode/ha (dva puta manje) povećati koncentraciju za dva puta, te koristiti 0,3 % ili opet 1,5 kg/ha sredstva. Ukoliko se ne pridržavamo navedenoga, može doći do značajne poddozacije sredstva!

Upućujemo i na pregled i konzervaciju atomizera nakon prskanja kako zimi ne bi došlo do smrzavanja i oštećenja.