Preporuka br. 48 za Zadarsku županiju

Kako neki zbog vremenskih prilika još nisu uspjeli zaštititi nasade bakrenim sredstvima, podsjećamo da bi naredni tjedan prema sadašnjoj prognozi moglo biti prostora i lijepog vremena za odraditi isto!

U ovoj fazi možemo koristiti ispod navedena sredstva i za vinograde, voćnjake i maslinike:- Nordox 75 WG, 0,1 – 0,15%,- Kupropin WP, 0,3 – 0,75%- Rame Caffaro WP, 0,4 – 0,8%,- Neoram WG, 0,2 – 0,3%- Champion 50 WG, 0,2 – 0,25%  - Bordoška juha Caffaro 20 WP ili 20 WP Manica, 0,75 – 1,5%- Cuprablau Z, 0,3%Sva navedena sredstva dozvoljena su i u ekološkoj proizvodnji. U vinogradima, osobito onima kod kojih je bilo problema sa pepelnicom, potrebno je uz bakreno sredstvo iz istog razloga dodati i sredstvo na bazi sumpora u količini cca 3 – 4 kg/ha. Na raspolaganju su sredstva COSAVET DF, CHROMOSUL 80, THIOVIT JET, KALINOSUL 80 WG, KOSSAN WG, KUMULUS DF, SULGRAN, SULFOLAC 80 WG, SUMPOR SC-80, BRIMFLO SC, SUMPOR WG-80, MICROTHIOL SPECIAL DISPERS.Navedene koncentracije odnose se na teoretsku potrošnju vode 1000 l/ha. U slučaju rada modernim atomizerima, te ovisno o volumenu krošnji, potrošnju vode moguće je smanjiti na 400 – 600 l/ha, ali tada je potrebno povećati koncentraciju za onoliko za koliko se smanjila količina vode. Npr. Ako pri prskanju sa 1000 l vode/ha koristimo koncentraciju Neoram 0,3 % ili 3 kg/ha, tada ćemo pri uporabi 500 l vode/ha (dva puta manje) povećati koncentraciju za dva puta, te koristiti 0,6 % ili opet 3 kg/ha sredstva. Ukoliko se ne pridržavamo navedenoga, može doći do značajne poddozacije sredstva!Upućujemo i na pregled i konzervaciju atomizera nakon prskanja kako zimi ne bi došlo do smrzavanja i oštećenja.

Napominjemo da su od jučer u pogonu i meteo stanice u Biloj Vlaki, Lišanima Ostrovičkim a vrlo skoro i u Gračacu. Iako stanice rade, podaci još nisu dostupni na našoj web stranici ili na aplikacijama koju većina vas koristi, ali skoro će biti riješeno i to.