Preporuka br. 29 za Zadarsku županiju

Za petak se najavljuje malo značajnija količina oborina, kojima se svi nadamo. Ipak, oborine predstavljaju i opasnost u smislu razvoja biljnih bolesti, pogotovo plamenjače vinove loze. Stoga upućujemo na prethodne obavijesti gdje smo dali preporuku s čime prskati (plamenjača – preporuka br. 22). Ujedno kombinirati zaštitu i protiv pepelnice (preporuka br. 23).

Na nekim položajima sa izraženijom vlagom i infektivnim potencijalom već smo primijetili prve zaraze lista, što se vrlo skoro može popeti i na grozd. Stoga upućujemo na pravovremenu zaštitu UVIJEK prije kiše! Sredstva iste aktivne tvari ne koristiti više od dva puta, a sredstva iz istih skupina ne koristiti više od 4 puta. Prednost dajemo kombiniranim sredstvima sa kontaktnim i sistemičnim djelovanjem i aktivnim tvarima iz različitih skupina djelovanja.

Poslije cvatnje, a prije zatvaranja grozda preporuča se zaštititi zonu grozda protiv sive plijesni. U ovoj fazi botriticid (preparat protiv sive plijesni) može se dodati u redovnu zaštitu i isto obaviti jednim prohodom, a može se obaviti i posebno prskanjem samo zone grozda. Na raspolaganju su sredstva na bazi:

- boskalid 1 l/ha - CANTUS WG,

- fluopiram 0,5 l/ha – LUNA PRIVILEGE SC,

- pirimetanil 2,5 l/ha - PYRUS 400 SC, SCALA SC,

- fludioksonil 1 kg/ha - GEOXE WG,

- fludioksonil + ciprodinil 0,8 kg/ha - SWITCH 62,5 WG,

- fenheksamid 1,5 l/ha – TELDOR SC 500.

Na opažačkim mjestima još ne bilježimo značajniji let grozdovog moljca (Lobesia botrana), ali je uputno planirati zaštitu na stolnim sortama i protiv ovog štetnika. Preporuka je koristiti selektivne preparate koji nemaju utjecaja na prirodne neprijatelje i korisnu faunu ili je utjecaj minimalan:

-       Abamektin – VERTIMEC, KRAFT, 0,55 l/ha

-          Bacillus thuringiensis – BATURAD WP, 0,2 kg/ha

-          Emamektin benzoat – AFFIRM, 0,15 %

-          Indoksakarb – AVAUNT 0,25 l/ha

-          Klorantraniliprol – CORAGEN 0,18 l/ha

-          Metoksifenozid – RUNNER, 0,4 l/ha

-          Spinosad – LASER, 0,2 l/ha

-          Spinetoram – RADIANT, 0,3 l/ha

-          Tebufenozid – MIMIC, 0,6 l/ha