Obavijest br. 30/2024

Ove godine na većini lokacija cvatnja vinograda je nešto ranija nego prošle godine. Vlage nije bilo previše, ali imajući na umu prošlu godinu kada je bilo dosta između ostaloga i sive plijesni, potrebno je obratiti pažnju i na ovu bolest. Po završenoj cvatnji preporuka je obaviti tretman protiv sive plijesni, a obvezno do faze zatvaranja grozda, optimalno jednom sada te još jednom prije zatvaranja grozda. Botriticid (preparat protiv sive plijesni) može se dodati u redovnu zaštitu i isto obaviti jednim prohodom, a može se obaviti i posebno prskanjem samo zone grozda. Sve je više sredstava dozvoljenih u ekološkoj proizvodnji, pa tako imamo:

- Bacillus amyloliquefciens – TAEGRO, 0,375 kg/ha

  • Bacillus amyloliquefciens – SERIFEL, 0,5 kg/ha
  • Bacillus subtilis - FUNGISEI, 3 l/ha
  • Bacillus subtilis - SERENADE ASO, 8 l/ha
  • Trichoderma artroviridae – VINTEC, 0,2 kg/ha
  • Pythium oligandrum – POLYVERSUM, 0,3 kg/ha
  • Kalij hidrogen karbonat – KARBICURE, 5 kg/ha (primjena širom)

Na opažačkim mjestima još ne bilježimo značajniji let grozdovog moljca (Lobesia botrana), ali je uputno planirati zaštitu na stolnim sortama i protiv ovog štetnika. Preporuka je koristiti selektivne preparate koji nemaju utjecaja na prirodne neprijatelje i korisnu faunu ili je utjecaj minimalan:

- Bacillus thuringiensis – BATURAD WP, BIOBIT, BELTHIRUL, DIPEL DF, LEPINOX PLUS, 1 – 2 kg/ha – dozvoljen u ekološkoj proizvodnji!

- Spinosad – LASER, 0,2 l/ha

- Piretrin - ASSET FIVE, 1 l/ha