Obavijest br. 36/21

Prošle godine, osobito na području Baštice, već na ranim sortama vinove loze (Kardinal) početkom – sredinom kolovoza došlo je do pojave octene mušice ploda (Drosophila suzukii) i štete na grozdovima. Ove godine još nije zabilježena ali je gotovo sigurno da će se pojaviti pa upućujemo vinogradare da obrate pažnju.

Na tržištu nema insekticida registriranih protiv Drosophile. Međutim, na vinovoj lozi su registrirani i imaju relativno dobro djelovanje slijedeći pripravci:

- AFFIRM, 1,5 kg/ha, K = 7 d, 3 x u sezoni

- RADIANT, 0,3 l/ha, K = 7 d, 1 x u sezoni

- DECIS 100, 0,175 l/ha, K = 7 d, 3 x u sezoni

Prednost dati prvom i drugom pripravku jer je treći pripravak piretroid što znači da ima djelovanje širokog spektra, dakle i na korisnu entomofaunu.

Strogo se držati karence i po potrebi ponoviti tretman!

Oborina trenutno nema, međutim ukoliko se na vinovoj lozi provodi tretman protiv octene mušice, uputno je obaviti i dodatnu zaštitu protiv sive plijesni (Botrytis cinerea), osobito na manje ventiliranim položajima (udoline, kotline). Osim toga, ukoliko dođe do napada octene mušice, isto će isprovocirati i pojavu sive plijesni. Ovo se može obaviti samo u zonu grozda. Na raspolaganju su brojna sredstva, od kojih izdvajamo neka:

- fludioksonil, GEOXE WG, 1 kg/ha, K = 21 d vinsko, 7 d stolno

- fenheksamid, TELDOR SC 500, 1,5 l/ha, K = 21 d vinsko, 14 d stolno

- boskalid, CANTUS WG, 1 l/ha, K = 28 d

- fluopiram, LUNA PRIVILEGE SC, 0,5 l/ha, K = 21 d vinsko, 3 d stolno

- pirimetanil, PYRUS 400 SC, SCALA SC, 2,5 l/ha,  K = 28 d (PYRUS), 21 d (SCALA)

- fludioksonil + ciprodinil, SWITCH 62,5 WG, 0,8 kg/ha, K = 21 d

Potrebno je strogo se držati karence!