Obavijest br. 38/21

Toplo i suho vrijeme trenutno ne pogoduje pojavi i razvoju Paunovog oka (Spilocea oleagina). Međutim, primjećujemo da je  bolest je na nekim lokacijama u nasadu latentno prisutna. Ovo se ponajprije odnosi na udoline u kojima je strujanje zraka i osvjetljenje slabije, te u maslinicima u kojima prevladavaju osjetljivije sorte (Oblica, Istarska bjelica). Sa kraćim danima i mogućom pojavom predjesenskih kiša krajem kolovoza i u rujnu bolest se vrlo brzo aktivira. Stoga na takvim položajima i u takvim maslinicima ipak preporučamo još jednu zaštitu sa sredstvima na bazi bakra. Krajnji rokovi su još do cca sredine kolovoza jer bakrena sredstva imaju nešto dužu karencu tako da se ispoštuje vrijeme karence do berbe koja će vjerojatno u punom mahu nastupiti početkom i sredinom listopada. Na raspolaganju su:

  • NEORAM WG, 0,2 – 0,3%, K = 15 d
  • NORDOX 75 WG, 0,15%, K = 56 d
  • CUPRABLAU Z, 0,3% K = 56 d

Bakrena sredstva, osim na paunovo oko, djeluju i protiv ostalih bolesti od kojih su sada posebno važne bolesti ploda, kao što su sušenje ploda (Gloeosporium olivarum), patula (Sphaeropsis dalmatica) itd.

Uz ovo, preporuka je dodati i sredstvo na bazi sumpora u koncentraciji 0,2 – 0,3 % koji će djelovati repelentno na trenutno aktualne štetnike, pa tako dijelom i na maslinovu muhu. Na raspolaganju je više sredstava na bazi sumpora, npr. CHROMOSUL, THIOVIT JET, KOSSAN, itd.

Sva navedena sredstva dozvoljena su i u ekološkoj proizvodnji.