Obavijest br. 42/21

Očekivano, nakon kiše i pada temperature, let je intenzivirala i maslinova muha. Let je puno slabiji nego prošle godine, ali u narednih nekoliko dana preporučamo tretman na otocima i u priobalnom dijelu županije, te i u Ravnim kotarima gdje se let muhe bilježi negdje do Benkovca. Sjeverni dio županije je  još uvijek bez veće pojave ali se i tu može očekivati pojačan let. Kako je stanje ploda uglavnom  oskudno, tamo gdje ima nešto uroda preporučamo tretman sa:

- KAOLINSKA GLINA cca 3 – 5 kg/100 l vode, ponoviti nakon 15 dana, odnosno nakon eventualne kiše i ispiranja. Ovo je tretman koji prvenstveno preporučamo!

- SUCCES BAIT 1,5 l/ha (0,15 %), K = 14 d, prskanje samo jedne trake svaki drugi red, ili samo po jedne grane na stablu

- DECIS 2,5 - 0,4 – 0,7 l/ha (0,04 – 0,07 %), K = 7 d; DECIS 100 EC - 0,125 – 0,175 l/ha, K = 7 d Paziti na karencu kod stolnih sorti koje će se još eventualno brati zelene za jelo! 

Za primjenu lovki veće je i kasno te je ovo već trebalo postaviti tako da preporučamo iznad navedene mjere. Preparat IMIDAN radi karence više ne preporučamo. Procjenjuje se da bi berba mogla nastupiti i kasnije, tako da do prave berbe ima i mjesec dana, ali ipak preporučamo ekološki povoljnija sredstva i ona bez karence.

O daljnjem letu maslinove muhe i promjeni situacije ćemo izvještavati.